Odbor hygieny výživy a
předmětů běžného užívání sleduje vliv výživy na zdraví
populace v konkrétním životním a pracovním prostředí z
hlediska podmínek a příčin vzniku a šíření infekčních a
hromadně se vyskytujících onemocnění a ostatních poruch
zdraví. Z výsledků dozorové činnosti hodnotí zdravotní
rizika, k jejich odstranění či zmírnění stanovuje a
prosazuje preventivní nebo represivní opatření.
-
Řídí, plánuje, organizuje a provádí SZD nad potravinami
podle předpisů evropských společenství a zákona
č.110/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů
-
Řídí, plánuje, organizuje a provádí SZD v oblasti
předmětů běžného užívání ( dále jen "PBU") a nad
potravinami a pokrmy podle předpisů evropských
společenství a zákona č. 258/2000 Sb.
-
Připravuje podklady pro vydání stanovisek dotčeného
správního orgánu; respektive taková stanoviska vydává
-
Připravuje podklady rozhodnutí orgánu ochrany veřejného
zdraví na úseku činností epidemiologicky závažných při
výrobě a při uvádění potravin do oběhu, s výjimkou
přepravy a skladování balených potravin a ve
stravovacích službách
-
Podílí se na šetření alimentárních nákaz v provozovnách,
ve kterých se vykonávají činnosti epidemiologicky
závažné při výrobě a při uvádění potravin do oběhu, s
výjimkou přepravy a skladování balených potravin a ve
stravovacích službách a navrhuje příslušná opatření k
zamezení jejich šíření
-
Zajišťuje provedení opatření vyplývajících z upozornění
států EU na závadné potraviny v zařízeních společného
stravování
-
Zajišťuje provedení opatření hlavního hygienika ČR na
úseku potravin a pokrmů
-
Kontroluje zdravotní nezávadnost PBU, především v
oblasti nově zaváděných technických zařízení, nových
materiálů a velkých technologických celků
-
Zajišťuje provedení opatření vyplývajících z upozornění
států EU na závadné výrobky PBU, popř. jiných orgánů v
oblasti PBU na území Karlovarského kraje
-
Připravuje podklady rozhodnutí orgánu ochrany veřejného
zdraví na úseku činností epidemiologicky závažných při
výrobě kosmetických prostředků
-
Prověřuje znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví u
fyzických osob vykonávajících činnost epidemiologicky
závažnou dle § 19 odst. 4 zákona č. 258/2000 Sb.
-
Ověřuje rozsah znalostí pro získání osvědčení
prokazujícího znalost hub podle vyhlášky č. 475/2002 Sb.
-
Spolupracuje s ostatními odbory a odděleními KHS,
poskytuje konzultace a stanoviska ze svého oboru.