„Solme s rozumem“ vyzývá hlavní hygienik ČR
v rámci stejnojmenné kampaně
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že
nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny
a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se
dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což
několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO),
které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský
průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den
a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli
snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale
stačily i 2 gramy denně.
„Ministerstvo
zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně
upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové
příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World
Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu
všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí
například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale
samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír
Valenta.
Pro
představu – zarovnaná kávová lžička představuje přibližně 5 g soli. U
dětí se doporučují dávky ještě mnohem
nižší. Podle odhadů ovšem až 80 % kojenců v ČR dostává už v prvním roce
života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak
přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí. Na slanou chuť si přitom
zvykáme již v útlém věku a tento návyk dále ovlivňuje naše chuťové
preference v dospělosti. Jelikož 75–80% soli přijímáme v potravinách a
surovinách, které nakupujeme, hrají zde nezastupitelnou roli také
výrobci potravin. Důležité je rovněž naučit se s chutěmi pracovat při
přípravě pokrmů, ať již v domácnostech, restauracích nebo školních
jídelnách.
Letáky ke stažení
Odkazy
Prezentace
|